ESPA 2014-2020

7 συχνά λάθη που κάνουν όσοι πίνουν κρασί

Χημείο Ανάλυσης - Φακουρέλης Νίκος

Για τα λάθη που θα διαβάσετε είμαστε όλοι ένοχοι, γιατί όλοι όσοι πίνουμε κρασί τα κάνουμε. Μπορεί οι περισσότεροι να συμφωνείτε ότι η γεύση ενός κρασιού είναι θέμα γούστου αλλά αποφεύγοντας τα επτά θανάσιμα λάθη που θα διαβάσετε σίγουρα θα βελτιώσετε κατά πολύ την γεύση κάθε κρασιού. Είναι σημαντικό να παίρνουμε το καλύτερο που μπορεί να δώσει κάθε κρασί, γιατί κάθε άνοιγμα φιάλης είναι μια ευκαιρία που μπορεί να πάει χαμένη. Ούτως ή άλλως, πίσω από κάθε κρασί που πίνουμε βρίσκονται δεκάδες οι άνθρωποι που έχουν βάλει τα δυνατά τους για να το φτιάξουν. Αποφεύγοντας τα παρακάτω λάθη, ο ουρανίσκος σας θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την προσπάθειά τους!

Λάθος 1: Το κρασί είναι πάρα πολύ κρύο
Αυτό είναι ένα από τα πιο ανώδυνα λάθη που μπορείτε να κάνετε, γιατί επιδιορθώνεται πολύ εύκολα. Απλά αφήνετε το κρασί να ζεσταθεί λίγάκι. Τα κρασιά που είναι παγωμένα μπορεί να είναι δροσιστικά αλλά το κρύο εγκλωβίζει τα αρώματα και την γεύση τους ενώ υπερτονίζει τις τανίνες. Τα θαμπά, λαστιχωτά και ανούσια λευκά είναι έτσι επειδή έχουν σερβιριστεί πολύ κρύα…

Λάθος 2: Το κρασί είναι πάρα πολύ ζεστό
Το να σερβίρεις ένα πολύ ζεστό κρασί είναι χειρότερο από το να το σερβίρεις κρύο. Η υψηλή θερμοκρασία δεν βελτιώνει το κρασί αλλά αντίθετα είναι ένδειξη κακής μεταχείρισης. Τα κρασιά που αποθηκεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες «μαγειρεύονται» και οι αλλαγές στη γεύση εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Θα εμφανιστούν γεύσεις καραμέλας ή μελάσας και το κρασί θα ωριμάσει πρόωρα, αλλάζοντας το χρώμα του. Μπορεί το κρασί να αντέξει την αποθήκευση -για σύντομο χρονικό διάστημα- σε θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου αλλά το σερβίρισμα σε αυτή την θερμοκρασία είναι μεγάλο λάθος. Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το αλκοόλ και τις πτητικές ουσίες του κρασιού να εξατμίζονται, χαλάνε τη μύτη του και το κάνουν μαλακό και πλαδαρό στο στόμα.

Λάθος 3: Το κρασί πηγαίνει κατευθείαν από το μπουκάλι στο στόμα
Συνήθως οι περισσότεροι από μας ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί και βιαζόμαστε να το δοκιμάσουμε. Όμως, το να αφήσουμε ένα κρασί να αναπνεύσει δεν είναι μια παλιομοδίτικη συνήθεια. Σκεφτείτε το εξής: Τα κρασιά έχουν εμφιαλωθεί και παραχθεί σε ένα περιβάλλον με μειωμένο ή καθόλου οξυγόνο, με γνώμονα την ανθεκτικότητα στο χρόνο. Όταν ανοίγουμε το μπουκάλι χρειάζεται να αφήσουμε κάποιο χρόνο στο κρασί να «ξεμουδιάσει», να ανοίξει και να χαλαρώσει. Αν έχετε παρατηρήσει, το τελευταίο ποτήρι σε κάθε μπουκάλι κρασιού είναι το καλύτερο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι σύμπτωση. Αφήνοντας το κρασί να αναπνεύσει, αναπτύσσονται τα αρώματά του και μαλακώνουν οι τανίνες του.

Λάθος 4: Βάζουμε το κρασί σε λάθος ποτήρι
Ναι, το ποτήρι έχει σημασία όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Μπορεί να είναι υπερβολή να ψάχνει κανείς το τέλειο ποτήρι για κάθε είδος κρασιού αλλά όπως και να’ χει ένα είναι σίγουρο: Το κρασί πρέπει να σερβίρεται σε ποτήρι με μεγάλη κοιλότητα, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να στριφογυριστεί, να αναπτύξει τα αρώματά του. Όσο πιο μεγάλη επιφάνεια του κρασιού εκτίθεται στον αέρα όταν βρίσκεται στο ποτήρι, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται η αρωματική του ένταση.

Λάθος 5: Δεν αφήνουμε το κρασί να «ξεκουραστεί»
Στο κόσμο του κρασιού υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται “travel shock”. Σύμφωνα με ατό, το κρασί που έχει ταξιδέψει χρειάζεται λίγο χρόνο να ξεκουραστεί, για να μπορέσει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο φαινόμενο που ονομάζουμε “bottle shock”, όταν το κρασί στρεσάρεται λόγω της απότομης μετάβασης από την παλαίωση στην εμφιάλωση. Και τα δυο αυτά φαινόμενα κάνουν το κρασί να είναι υποτονικό, βαρετό και αδιάφορο, αν δεν το αφήσουμε να ξεκουραστεί.

Λάθος 6: Συνδυάζουμε το κρασί με λάθος φαγητό
Κάποια κρασιά δεν ταιριάζουν με συγκεκριμένα φαγητά και αυτό είναι αποδεδειγμένο! Για παράδειγμα, η αγγινάρα κάνει το κρασί να μοιάζει πικρό. Τα λιπαρά ψάρια όταν συνδυάζονται με κόκκινα κρασιά τα κάνουν να μοιάζουν τανικά και μεταλλικά. Οι σαλάτες όταν συνδυάζονται με χαμηλής οξύτητας κρασιά τα κάνουν να μοιάζουν θλιβερά και πλαδαρά, λόγω dressing.

Λάθος 7: Νομίζουμε ότι ξέρουμε πολλά για το κρασί
‘Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν όσοι πίνουν κρασί είναι να νομίζουν ότι ξέρουν τόσα πολλά ώστε μπορούν με ευκολία να απορρίπτουν ένα κρασί που δεν τους αρέσει. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να παρεξηγήσουμε ένα κρασί! Εκτός από τα έξι που αναφέραμε παραπάνω, είναι κι άλλα όπως ας πούμε ο φελλός στο κρασί , τα βρώμικα ποτήρια ή ακόμα και η κακή γεύση που έχουμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο στόμα. Το να απορριφτεί ένα κρασί άδικα, συμβαίνει στους περισσότερους. Την επόμενη φορά λοιπόν που δεν θα έχετε μια καλή εμπειρία με ένα κρασί, μην βιαστείτε να κατηγορήσετε το κρασί! Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα από κρασί δοκιμάζοντας το δεύτερη φορά. Αυτό μας λέει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και συνειδητοποιώντας ότι όλοι κάνουμε λάθη, έτσι ώστε την επόμενη φορά που δεν έχουμε μια καλή εμπειρία με ένα κρασί, να μην καταλήγουμε γρήγορα στο να κατηγορήσουμε το κρασί!

You might be interested in …