ESPA 2014-2020
Βασικά στοιχεία οινοποίησης - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Βασικά στοιχεία οινοποίησης

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΟΥ  Το κρασί είναι ένα ποτό που παράγεται από την ολική ή μερική αλκοολική ζύμωση του μούστου (γλεύκους) των νωπών σταφυλιών. Από χημική άποψη, το κρασί είναι ένα μείγμα από 85-90% νερό, 5-14% αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) και από άλλες ουσίες, […]

Read More
Πως γίνεται το κρασί: η διαδικασία σε πέντε στάδια - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Πως γίνεται το κρασί: η διαδικασία σε πέντε στάδια

Η παραγωγή κρασιού γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι μόνο μια τέχνη, αλλά και επιστήμη. Η παραγωγή κρασιού είναι μια φυσική διαδικασία που απαιτεί ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά κάθε οινοποιός καθοδηγεί τη διαδικασία μέσω […]

Read More
Μύθοι και αλήθειες για το κρασί - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Μύθοι και αλήθειες για το κρασί

Ό,τι συμβαίνει με καθετί οικείο και αγαπημένο συμβαίνει και με το κρασί: μύθοι και αλήθειες για το κρασί έχουν αναμειχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γεμίζοντας αμφιβολίες, συγκεχυμένες απόψεις, προκαταλήψεις, αλλά και λανθασμένες πληροφορίες, τόσο […]

Read More
Το terroir στην οινοποιία - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Το terroir στην οινοποιία

Τον συναντάμε όλο και πιο συχνά σε άρθρα που αναφέρονται στο κρασί, σε βιβλία και σε ετικέτες κρασιών. Ο όρος terroir προέρχεται προφανώς από την Γαλλία, και δεν μεταφράζεται με μία λέξη, αλλά αποτελεί έννοια […]

Read More
Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της γεύσης που καθορίζουν την ποιότητα του ΚΡΑΣΙΟΥ - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της γεύσης που καθορίζουν την ποιότητα του ΚΡΑΣΙΟΥ

Τα φρούτα, Το αλκοόλ, Η οξύτητα και Η γλυκύτητα, τα τέσσερα βασικά στοιχεία της γεύσης που καθορίζουν την ποιότητα του κρασιού ΤΙ ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, για την οποία […]

Read More
Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία; - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και […]

Read More
Ελαιόλαδο : Ορθές πρακτικές από τον αγρό μέχρι το ελαιουργείο - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Ελαιόλαδο : Ορθές πρακτικές από τον αγρό μέχρι το ελαιουργείο

Με αφετηρία την ελαιοσυλλογή, ο Έλληνας παραγωγός μπορεί να μάθει και να ακολουθήσει τα βασικά και απαραίτητα βήματα που έπονται του αγρού, κατά τη μεταφορά των καρπών στο ελαιοτριβείο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη του και τα καίρια […]

Read More
Χημείο Ανάλυσης - Φακουρέλης Νίκος

7 συχνά λάθη που κάνουν όσοι πίνουν κρασί

Για τα λάθη που θα διαβάσετε είμαστε όλοι ένοχοι, γιατί όλοι όσοι πίνουμε κρασί τα κάνουμε. Μπορεί οι περισσότεροι να συμφωνείτε ότι η γεύση ενός κρασιού είναι θέμα γούστου αλλά αποφεύγοντας τα επτά θανάσιμα λάθη […]

Read More