ESPA 2014-2020
Τηλέφωνo Επικοινωνίας: 2810322145, 6944669969
Ελαιόλαδο : Ορθές πρακτικές από τον αγρό μέχρι το ελαιουργείο - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Η προστασία της ποιότητας του Κρητικού Ελαιολάδου – Σχέση ποιότητας με την προώθηση στις διεθνείς αγορές

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από πολύ καιρό και καλώς ή κακώς είναι ακόμα  επίκαιρο. Η άρρηκτη κοινωνική και οικονομική σχέση μεταξύ του ελαιολάδου και του κρητικού λαού αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο στη μακραίωνη ιστορία του […]

Περισσότερα

Συμβουλές για καλύτερο κρασί

      Η τέχνη της οινοποιίας στην Ελλάδα, είναι μια παράδοση που έχει ρίζες στον μινωικό πολιτισμό και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Όποιος επιθυμεί να φτιάξει ένα καλό κρασί χρειάζεται, εκτός από μεράκι, και […]

Περισσότερα
Βασικά στοιχεία οινοποίησης - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Βασικά στοιχεία οινοποίησης

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΟΥ  Το κρασί είναι ένα ποτό που παράγεται από την ολική ή μερική αλκοολική ζύμωση του μούστου (γλεύκους) των νωπών σταφυλιών. Από χημική άποψη, το κρασί είναι ένα μείγμα από 85-90% νερό, 5-14% αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) και από άλλες ουσίες, […]

Περισσότερα
Πως γίνεται το κρασί: η διαδικασία σε πέντε στάδια - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Πως γίνεται το κρασί: η διαδικασία σε πέντε στάδια

Η παραγωγή κρασιού γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι μόνο μια τέχνη, αλλά και επιστήμη. Η παραγωγή κρασιού είναι μια φυσική διαδικασία που απαιτεί ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά κάθε οινοποιός καθοδηγεί τη διαδικασία μέσω […]

Περισσότερα
Μύθοι και αλήθειες για το κρασί - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Μύθοι και αλήθειες για το κρασί

Ό,τι συμβαίνει με καθετί οικείο και αγαπημένο συμβαίνει και με το κρασί: μύθοι και αλήθειες για το κρασί έχουν αναμειχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γεμίζοντας αμφιβολίες, συγκεχυμένες απόψεις, προκαταλήψεις, αλλά και λανθασμένες πληροφορίες, τόσο […]

Περισσότερα
Το terroir στην οινοποιία - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Το terroir στην οινοποιία

Τον συναντάμε όλο και πιο συχνά σε άρθρα που αναφέρονται στο κρασί, σε βιβλία και σε ετικέτες κρασιών. Ο όρος terroir προέρχεται προφανώς από την Γαλλία, και δεν μεταφράζεται με μία λέξη, αλλά αποτελεί έννοια […]

Περισσότερα
Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της γεύσης που καθορίζουν την ποιότητα του ΚΡΑΣΙΟΥ - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της γεύσης που καθορίζουν την ποιότητα του ΚΡΑΣΙΟΥ

Τα φρούτα, Το αλκοόλ, Η οξύτητα και Η γλυκύτητα, τα τέσσερα βασικά στοιχεία της γεύσης που καθορίζουν την ποιότητα του κρασιού ΤΙ ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, για την οποία […]

Περισσότερα
Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία; - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και […]

Περισσότερα
Ελαιόλαδο : Ορθές πρακτικές από τον αγρό μέχρι το ελαιουργείο - Analysis 1989 - Φακουρέλης Νίκος

Ελαιόλαδο : Ορθές πρακτικές από τον αγρό μέχρι το ελαιουργείο

Με αφετηρία την ελαιοσυλλογή, ο Έλληνας παραγωγός μπορεί να μάθει και να ακολουθήσει τα βασικά και απαραίτητα βήματα που έπονται του αγρού, κατά τη μεταφορά των καρπών στο ελαιοτριβείο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη του και τα καίρια […]

Περισσότερα